Räntekonvertering och bostadpriserna…

I kampen om kunderna har marknaden låtit räntorna sjunka till extremt låga nivåer vilket leder till allt högre bostadspriser då bankerna vill ha en viss monetär täckning för sin verksamhet. Helt matematiskt så går ju priserna mot oändligheten när räntan går mot noll. Vi som har varit med ett tag har ju upplevt räntor över 10 procent. Huspriserna var då naturligtvis betydligt lägre än idag. Det man upplever är att man betalade ungefär samma summa till banken då som nu. Det finns således ett enkelt matematisk samband mellan vad banken vill ha in och vad vi har råd att betala. Svårigheten är att våra ungdomar har svårt att komma in på bostadsmarknaden då prisläget är allt för högt och priserna ständigt stiger. Vad kan man då göra åt detta?

Nyckeln till framgång är bankens täckningskostnader. Ponera att vi har ett lån på en miljon kronor (1 000 000kr) och vi har en ränta på 1,5% – dvs banken får 15000 kr per år för lånet. Om vi konverterar lånet till 500 000 och sätter räntan till 3% så får banken samma belopp 15000kr.

Skulle det vara möjligt att införa en konverteringsmöjlighet för lån för att reducera huspriserna? Lägre huspriser medför mindre risk för allvarliga förändringar i betalningsförmågan för den enskilde.

Kan detta vara något för att rädda nationalekonomin och få bukt på de extrema huspriserna?

Tyvärr är det nog inte så…

 

 

 

 

 

Lämna en kommentar